Ce este tensiunea arteriala si cum aleg un tensiometru bun?

Tensiunea arteriala sau presiunea arteriala este forta exercitata de sange asupra unitatii de suprafata a arterelor. Inima, prin activitatea sa, intretine o diferenta de presiune de-a lungul arborelui circulator.

Ce este tensiunea arteriala?

Presiunea are un maxim in aorta, iar pe masura ce sangele se indeparteaza de inima, presiunea arteriala scade, astfel ca in venele din apropierea atriului drept ea este 0. Diferenta de presiune permite circulatia sangelui de la artere spre vene.
(sursa: Wikipedia)

Valorile tensiunii arteriale difera in functie de momentul zilei in care au fost masurate si de anotimp. De exemplu, valorile vor fi mai scazute dimineata si mai ridicate seara. De asemenea, ele vor fi mai scazute vara si mai ridicate iarna.

Pentru masurarea tensiunii arteriale se iau in calcul doua valori:

  • valoarea tensiunii sistolice, respectiv valoarea mai mare (cand inima se contracta), care reprezinta presiunea maxima produsa de sange in artere. De obicei, in conditii de repaus fizic, aceasta valoare este mai mica de 140 mmHg;
  • valoarea tensiunii diastolice, respectiv valoarea mai mica (cand inima se relaxeaza), care reprezinta presiunea vaselor de sange in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului. In conditii de repaus fizic, valoarea aceasta este mai mica de 90 mmHg.

Ce este un tensiometru?

Un tensiometru - sau un aparat de tensiune - este un dispozitiv care masoara tensiunea arteriala a unei persoane, fie in cazul in care aceasta apeleaza la un doctor intr-un spital sau cabinet medical, fie la domiciliu. De cele mai multe ori, medicii folosesc un tensiometru manual, in timp ce pentru utilizarea la domiciliu este recomandat un tensiometru de brat digital, fiindca este portabil si usor de utilizat.

Tensiometrul de brat digital se pozitioneaza fie pe brat, fie la incheietura mainii si este recomandat pacientilor de orice varsta care doresc sa-si masoare tensiunea fara necesitatea unei vizite la cabinetul medical. Acest aparat afiseaza valorile tensiunii, impreuna cu pulsul, pe un ecran electronic usor de citit si interpretat, cu atentionare de tip semafor (rosu, galben si verde).

Cine are nevoie de un tensiometru?

Inainte de aceasta pandemie, bolile cardiovasculare au reprezintat categoria de afectiuni care au compromis cel mai mult calitatea vietii. O treime din numarul total de decese la nivel mondial a fost cauzata de acestea. Bolile cardiovasculare constituie in continuare una dintre cauzele principale de deces la scara mondiala. Vestea buna este ca, datorita evolutiei tehnologiei, persoanele cu probleme cardiace au posibilitatea de a-si masura tensiunea arteriala la domiciliu, evitand astfel stresul asociat adeseori cu institutiile medicale sau cu birourile doctorilor.

Masurarea tensiunii arteriale poate oferi indicatoare esentiale legate de starea generala de sanatate a unui individ, in special daca acesta stie ca are probleme cu tensiunea sau sufera de afectiuni cardiovasculare. Insa toate persoanele care au depasit varsta de 40 de ani ar trebui sa acorde o atentie sporita masurarii tensiunii arteriale.

Cum aleg un tensiometru?

Pentru o masurare precisa la domiciliu, este indicat sa alegeti un tensiometru electronic care este validat clinic. Dintre protocoalele de validare clinica amintim BHS (Societatea Britanica de Hipertensiune Arteriala) si ESH (Societatea Europeana de Hipertensiune).

Tensiometrele validate clinic permit masurarea automata a tensiunii arteriale si in acelasi timp asigura rezultate la fel de precise ca cele masurate de doctor. Exista modele de tensiometre care inregistreaza mai multe valori ale tensiunii arteriale, pentru mai multi utilizatori, iar acest lucru este util pentru familiile care doresc sa-si monitorizeze tensiunea arteriala. Printre celelalte caracteristici pe care un tensiometru e bine sa le aiba se numara tehnologia "PAD" (Pulse Arrhythmia Detection - pentru detectarea din timp a aritmiilor, adica a batailor neregulate ale inimii), tehnologia Gentle+ (de control optim al vitezei si al presiunii), tehnologia AFIB (detectia riscului de atac cerebral), tehnologia MAM (masoara automat trei valori consecutive si face media lor).

Tensiometrele Microlife

Tensiometrele Microlife - marca elvetiana - indeplinesc aceste standarde si au fost testate clinic chiar si pentru grupuri speciale de pacienti, cum ar fi cei care sufera de diabet zaharat, boli renale in stadiu terminal, sarcina si preeclampsie, hipotensiune arteriala si pentru copii (de la varsta de 13 ani in sus).

Tensiometrele Omron

De asemenea, si tensiometrele Omron - marca japoneza - sunt renumite pentru fiabilitatea si precizia lor japoneza in monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu. Pentru prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale, tensiometrele Omron incorporeaza tehnologii de ultima generatie, astfel incat sa puteti urmari in detaliu tensiunea arteriala. Ca masura de precautie suplimentara, alegeti un model care detecteaza bataile neregulate ale inimii. Tensiometrele Omron permit monitorizarea rapida si usoara doar prin simpla apasare a unui buton si sunt recomandate de medici pentru ca ofera rezultate exacte.

In final, e bine de stiut ca un tensiometru de brat este in general mai precis decat un tensiometru de incheietura.

Sfaturi utile

Cand va masurati tensiunea arteriala, nu consumati alimente, cafea sau tigari, si nu depuneti efort fizic cu 30 de minute inainte de masuratoare. De asemenea, este recomandat sa faceti repaus 5 minute inainte de masuratoare.

Cand va masurati tensiunea, trebuie sa stati intr-o pozitie confortabila, in sezut sau culcat, avand picioarele pe podea, fara a le tine incrucisate. Bratul gol, fara imbracaminte, trebuie pozitionat in dreptul inimii. Retineti ca tensiunea masurata stand in picioare va fi intotdeauna mai mare decat cea masurata stand culcat.

Cand va masurati tensiunea, fiti relaxat, nu vorbiti si nu va miscati. Efectuati doua sau mai multe masuratori la interval de 2 minute si apoi faceti media lor.

Masurati-va tensiunea o data pe saptamana, dimineata si seara, si notati aceste masuratori intr-un jurnal pe care il veti arata medicului dvs.

Va dorim multa sanatate, ca e mai importanta decat toate!

Citeste si:

Care este cel mai bun tensiometru digital și cum să-ți măsori corect tensiunea

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Creeaza un cont nou