Despre sabotii medicali

Denumirea de saboti “medicali” provine de la sabotii ortopedici si in special sabotii albi care fac parte din tinuta obligatorie din spitale, dar sunt utilizati si in clinici, farmacii sau cabinete medicale.
Ce sunt sabotii medicali?
Ii poti gasi in oferta magazinelor de tehnica medicala si sub denumirea de papuci medicinali sau saboti ortopedici.
Sabotii medicali au cateva caracteristici care asigura un mers corect, ferm si confortabil: design ergonomic si forma anatomica, adica nu jeneaza si se aseaza natural pe picior, sprijinindu-l pe intreaga suprafata a sabotului; piele naturala 100% interior-exterior, care este rezistenta si isi pastreaza bine forma si aspectul; talpa antialunecare, ce atenueaza socurile si ofera o buna stabilitate. Unele modele de saboti au spuma sau gel cu memorie, care ofera un confort sporit. Altele au perforatii de aerisire, care ajuta piciorul sa ramana uscat toata ziua.
Cu sau fara bareta, cu sau fara elastic, cu talpa joasa sau inalta, in functie de preferinte si tipul de munca prestat, sabotii medicali sunt disponibili acum intr-o varianta coloristica surprinzatoare. Candva erau disponibili doar pe alb, dar acum gama de culori si imprimeuri s-a extins foarte mult, oferind o paleta variata de nuante clasice sau vesele.
Cu sau fara bareta, cu sau fara elastic, cu talpa joasa sau inalta, in functie de preferinte si tipul de munca prestat, sabotii medicali sunt disponibili acum intr-o varianta coloristica surprinzatoare. Candva erau disponibili doar pe alb, dar acum gama de culori si imprimeuri s-a extins foarte mult, oferind o paleta variata de nuante clasice sau vesele.
Nu ne referim aici la incaltamintea realizata la comanda in urma unor masuratori individuale si a amprentei plantare, pe baza unei recomandari de catre medicul specialist. Sabotii medicali din oferta noastra pot fi achizitionati fara o prescriptie medicala, atat pentru preventie, cat si pentru tratamentul durerilor de spate, bataturilor sau a unor pozitii defectuoase ale piciorului si implicit a posturii intregului corp.
In plus, sabotii medicali cu varf inchis sau deschis se asorteaza armonios si completeaza orice tinuta, fie casual, fie eleganta, indiferent de stilul vestimentar.
Cine are nevoie de saboti medicali?
Te dor picioarele, articulatiile sau spatele la finalul fiecarei zile? Nu prea intalnim oameni pe care sa nu-i fi durut vreodata picioarele. Interesant este ca mai demult durerea provenea de la umblatul mult pe jos, dar astazi cand avem autoturisme, durerea e inca prezenta. Concluzia simpla la care putem ajunge este ca de vina e incaltamintea pe care o purtam si pe care, de cele mai multe ori, o alegem doar dupa felul in care arata. Atrasi de aspectul vizual din catalog, de pe internet sau din piciorul vedetei care o poarta, ni se pare alegerea perfecta. Odata incaltat, piciorul poate avea o alta opinie despre incaltamintea aleasa.
Studiile arata ca 9 din 10 femei poarta incaltaminte care le provoaca disconfort la nivelul picioarelor, prin urmare doamnele si domnisoarele sunt cele mai susceptibile sa dezvolte probleme la nivelul picioarelor, genunchilor sau gleznelor. Metatarsalgia, monturile (Hallux Valgus), basicile, edemele, bataturile, durerile de calcaie sunt doar cateva din afectiunile cauzate de incaltamintea de dama necorespunzatoare. Insa nici barbatii nu sunt straini de astfel de probleme de natura ortopedica, din cauza pantofilor incomozi, in special daca merg mult pe jos sau daca petrec multe ore stand in picioare.
Fie ca vorbim de sandalele de dama sau de sabotii ortopedici, incaltamintea medicala nu se adreseaza exclusiv persoanelor bolnave deoarece, la fel ca in alte situatii, este mai usor sa previi decat sa vindeci. Nu trebuie sa astepti pana cand ai o problema ortopedica pentru a alege sa folosesti acest tip de incaltaminte. Dimpotriva, sabotii de dama sunt accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca din garderoba fiecarei femei.
Folosirea lor initiala in tinuta medicilor, asistentelor si infirmierelor ii valideaza, in sensul ca in conditiile unui efort consistent sunt asigurate confortul si relaxarea picioarelor, precum si o buna circulatie sanguina. Intr-adevar, fiindca respecta cele mai inalte standarde de calitate, sabotii medicali sunt recomandati persoanelor care lucreaza in medii profesionale, respectiv clinici private, spitale, laboratoare, centre de ingrijire medicala, in industria farmaceutica, in saloane de infrumusetare si centre estetice, in industria alimentara, horeca, servicii de curatenie, gradinite si oriunde normele igienico-sanitare o impun.
De asemenea, si activitatile din timpul liber care presupun statul in picioare o perioada mai lunga de timp, fie ca este vorba de mersul la cumparaturi, de plimbari prin oras, sau de parcurgerea pe jos a unor distante mai lungi, favorizeaza durerile de picioare sau de coloana in lipsa unor saboti medicali potriviti.
Cum alegi sabotii medicali care ti se potrivesc?
Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sabotii medicali.
1. Materialul
Importanta materialului din care sunt confectionati sabotii, atat la exterior, cat si la interior, nu trebuie sa fie niciodata subestimata. Sabotii medicali trebuie sa fie confectionati dintr-un material comod, moale, usor, care sa nu creeze disconfort si care sa ofere protectia potrivita. In acelasi timp, materialul trebuie sa asigure o buna aerisire a piciorului pentru a evita umiditatea in exces, supraincalzirea si umflarea picioarelor. In ceea ce priveste materialul, pielea naturala este vedeta, in special pielea de bovina, fiind preferata datorita faptului ca arata bine si se muleaza perfect pe picior. Pentru cei interesati de protejarea mediului inconjurator, exista si alternativa ecologica, un material care permite pielii sa respire, mult mai rezistent la zgarieturi sau crapaturi si care este lavabil in masina de spalat.
2. Marimea
Daca ai avut de suferit de pe urma unor pantofi prea stramti sau prea mici, o marime mai mare la saboti ar putea sa para solutia perfecta. Dar nu este o idee buna. Sabotii se mai pot lasa in timp, iar daca sunt prea largi vei avea mereu tendinta de a umbla cu degetele incordate pentru a nu-i pierde din picioare sau de a-ti trage picioarele dupa tine, ceea ce in final va duce la un mers incorect. Mai grav poate fi sa le scapi din picioare in timp ce alergi sau sa te impiedici cand nu esti atent cum pasesti. Pentru a alege marimea potrivita, iti recomandam sa masori lungimea talpii la ambele picioare, descult, si sa iei in considerare lungimea cea mai mare. Fa acest lucru seara deoarece, pe parcursul zilei, piciorul oboseste si se poate mari.
3. Sistemul de inchidere
Marimea potrivita a sabotilor este direct influentata de sistemul de inchidere. Este indicat ca sabotii medicali sa aiba inchidere reglabila, pentru a oferi piciorului un suport optim si uniform. In cazul celor mai multi saboti, acest lucru este realizat cu ajutorul unei barete reglabile, care poate avea inchiderea fie cu catarama, fie cu banda velcro sau scai.
4. Talpa
O talpa ortopedica de calitate trebuie sa fie suficient de puternica si flexibila incat sa poata sa sustina piciorul, sa amelioreze socurile din timpul mersului si in acelasi timp sa fie comoda. Talpa poate fi confectionata dintr-unul sau o combinatie din urmatoarele materiale: poliuretan, PVC, cauciuc sau lemn. Daca insa talpa este prea rigida, piciorul nu se va putea adapta la mers fiindca nu va percepe informatiile referitoare la terenul pe care calca. O talpa antistatica iti va oferi avantajul de a preveni acumularea electrostatica, lucru esential in zonele in care exista riscul acumularii de vapori sau gaze inflamabile, sau riscul de aparitie a unui soc electric. Este recomandat sa alegi saboti medicali care au talpa antialunecare, pentru a beneficia de siguranta atunci cand calci pe suprafete alunecoase, umede sau lucioase. In multe domenii de activitate intalnesti diferite fluide pe pardoseala si nu doresti sa aluneci sau sa patinezi cand ti-e lumea mai draga.
Sfaturi utile
Lasa piciorul sa decida. Alege sabotii sau sandalele dupa ce ii incalti si observi senzatia pe care o ai atunci cand ii porti. Ceea ce pare frumos, estetic si atragator, s-ar putea sa fie incomod pentru picior. Incaltamintea trebuie sa fie confortabila pentru picior, astfel fie ca mergi, fie ca stai, nu trebuie sa simti povara faptului ca esti incaltat.
Uita-te la eticheta de pret. Desi un pret mare nu este intotdeauna o garantie a calitatii, de cele mai multe ori calitatea se reflecta in pretul produsului. Sabotii medicali se adreseaza adultilor din toate mediile sociale si din toate grupele de varsta. Prin urmare, cine doreste sa cumpere o pereche de saboti ieftini va gasi preturi incepand de la 55 lei. Cine doreste o incaltaminte medicala de inalta calitate va fi dispus sa scoata din buzunar aproximativ 200 lei, insa la acest pret argumentul calitatii este intarit de tehnologiile inovatoare si de materialele folosite in confectionarea sabotilor.
Pentru imbunatatirea confortului in activitatea de zi cu zi, pe langa sabotii medicali mai poti folosi si talonetele (ortezele pentru talpa, sustinatorii plantari sau branturile ortopedice, cum mai sunt numite). Acestea absorb socurile, amortizeaza impactul cu solul in timpul mersului, regleaza temperatura piciorului, reduc disconfortul generat de transpiratia picioarelor si amelioreaza durerile prin distributia egala a greutatii corpului. Talonetele au rol terapeutic si se utilizeaza pentru a asigura un control mai bun al mersului si pentru a corecta o serie de patologii ale piciorului.
De asemenea, ortezele pentru oasele metatarsiene iti vor corecta pozitia piciorului si vor atenua impactul in timpul deplasarii fiind confectionate dintr-un silicon foarte moale si flexibil ce se adapteaza perfect corpului tau. Le poti folosi chiar si in confortul casei tale pentru ca amelioreaza eficient durerea si diminueaza senzatiile neplacute din timpul mersului.